Välgörenhet

En kaffe, en tidning, kanske en fika i månaden. För oss en liten utgift, för andra kan just den pengen göra en skillnad för för livet.

Det finns så många som skulle behöva hjälp så att det ibland känns hopplöst. Jag tror att vi alla på något sätt vill hjälpa de som har det sämre, och framförallt hjälpa människor att skapa bättre förutsättningar för framtiden.

Lalita träffade jag första gången 2016 på en strand i Goa, Indien. Hon, tillsammans med många andra kvinnor, säljer sjalar, tunikor och lite kläder till turisterna på stranden. Det är deras sätt att livnära sig på under turistsäsong. Under lågsäsong åker hon hem till delstaten Karnataka och jobbar på fälten.

Sist jag träffade Lalita var innan pandemin under våren 2019, då väntade hon sitt tredje barn. Vi hördes till och från några gånger per år innan pandemin, men under hela 2020-21 har vi haft en regelbunden kontakt. Hennes familj har klarat sig relativt bra undan Covid-19 och jag har fått uppdateringar om läget i Indien via Lalita. Hennes lilla bebis är nu dryga två och jag skrattar varje gång vi pratar i telefon då hon alltid pratar med i bakgrunden och härmar när hennes mamma pratar engelska.

Lalita är min vän, så jag vill inte utlämna henne och berätta hur hennes liv ser ut i detalj. Det jag däremot vill dela är att våra liv här hemma är så otroligt mycket lättare och friare än vad vi egentligen förstår. Det vi ofta pratar om är att hålla sig stark för barnens skull. Att bryta mönstret och att ge dom en möjlighet till ett bättre liv. Min kloka vän Lalita håller sig stark för deras skull.

En kaffe, en tidning, kanske en fika i månaden. Ca 100 kr i månaden. Det är vad det kostar per barn att få undervisning, den lägsta, en stund om dagen. Under lågsäsong tjänar Lalita 10kr om dagen på fältet. Under de senaste två åren har det inte funnits någon turism att livnära sig på, utan bara jobb på fältet.

Många lokala skolor håller fortfarande stängt pga Covid. Och tilläggas bör att dessa skolor inte heller är gratis. Under tiden, för att barnen ska komma ihåg att läsa, räkna och skriva skickar Lalita sina två äldre barn på några timmar undervisning om dagen. Hon vet att det är det enda sättet för dom att få det lite bättre än vad hon själv har haft det.

Min förhoppning är att hjälpa Lalita att få hennes barn att gå till skolan. Alla tre, inte bara pojken. I första hand att hjälpa henne att betala extra undervisningen. Så småningom , när skolorna öppnar, hjälpa henne att skicka barnen till skolan och betala terminsavgiften. Inte bara en avgift. Utan under hela deras uppväxt. Barnens skolgång ger såklart bortfall i möjlighet till inkomst, så jag vill även att vi ska hjälpa till att stötta de med de förnödenheter som behövs så att familjen klarar sig på endast en arbetande (då vi i princip kan räkna maken ur bild).

Om du kan tänka dig att offra en kaffe, en tidning, kanske en fika i månaden till förmån för att hjälpa mig hjälpa min vän och hennes barn till ett bättre liv är du med och gör världen till en lite bättre och mer hoppfull plats.

Du kan hjälpa till genom att sätta in pengar på BG 138-6895 eller Swisha till 1231232503.

Märk din insättning med ”Lalita”

Tack för ditt stöd! (Alla pengar som skänks går oavkortat till Lalita, med enda undantaget för bankens transaktionasvgifter)